Jedlé dárky

Každé Vánoce chceme svým drahým dát to nejlepší. Zkuste jim proto letos věnovat to nejvzácnější, co máte – svůj čas. Překvapte je jedlými dárky, které sami připravíte. Trocha námahy za radost v jejich očích určitě stoji!

Rajčatový džem k vyzrálým sýrům

Ingredience:

  • 1 kg čerstvých zralých rajčat
  • 400 g cukru krystal
  • šťáva z 1 limetky
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička soli

Postup:

  1. Nejprve si nařízněte slupku rajčat do kříže, pak rajčata ponořte do vroucí vody asi na 3 minuty, poté z nich slupku oloupejte.
  2. Oloupaná rajčata nakrájejte na kousky a dejte do hrnce se silným dnem, přidejte všechny ingredience a na mírném plamenu směs vařte asi hodinu. Občas promíchejte a na konci kápněte trochu džemu na studený talířek a vyzkoušejte jeho konzistenci. Džem by měl být lepkavý a hustý, ale měly by v něm být stále patrné kousky.
  3. Jakmile bude mít správnou hustotu, nalijte horký rajčatový džem do vyvařených a suchých sklenic, poté sklenice zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.

Naložená sušená rajčata

Jsou výborná jen tak na chuť, ale dodají šmrnc i těstovinám, pomazánkám nebo bruschettám. Takovým dárkem zaručeně překvapíte a potěšíte, co říkáte?

Ingredience:

  • 2 hrnky sušených cherry rajčátek
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek bílého vinného octa
  • 4 stroužky česneku
  • bylinky dle chuti
  • sušené chilli papričky dle chuti
  • 1,5 hrnku panenského olivového oleje

Postup:

  1. Rajčata nejprve namočte na dvě hodiny do vody smíchané s octem.
  2. Poté sceďte a naložte do skleniček. Vrstvěte sušená rajčata, čerstvé či sušené bylinky (tymián, bazalku, rozmarýn…), česnek nakrájený na plátky, a pokud chcete, tak přidejte i chilli papričku.
  3. Pak zalijte až po okraj olejem a sklenici uzavřete.

Nakládaný balkánský sýr se sušenými rajčaty

Výborně vypadá a ještě lépe chutná. Zkombinujte chuť vynikajících sušených rajčat se slaným sýrem, olivami a kvalitním olivovým olejem, provoňte bylinkami a úžasný dárek je na světě. Jen pozor, doporučujeme připravit vždy dvojitou dávku, máme zkušenost, že půlka zmizí velmi rychle po naplnění sklenic. 🙂

Ingredience:

  • 200 g balkánského sýra
  • 25 sušených cherry rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 2 šalotky
  • 2 chilli papričky
  • 20 černých oliv s peckou
  • čerstvé bylinky (rozmarýnové jehličky, tymián lístky bez nati, šalvěj, oregano…)
  • láhev olivového oleje (může být i řepkový)

Postup:

  1. Nakrájejte sýr na zhruba centimetrové kostky a nasypte je do mísy.
  2. Přidejte česnek nakrájený na plátky, cibuli nakrájenou na kolečka, sušená rajčata a nakonec nadrcenou chilli papričku. Promíchejte s asi dvěma lžícemi olivového oleje a bylinkami.
  3. Naplňte sklenice a dolijte olivovým olejem.
  4. Nechte uležet alespoň tři dny, v lednici směs vydrží přibližně dva týdny!

Dobrou chuť!

SÍDLO
Farma Bezdínek, s.r.o.
K Bezdínku 1515
735 53 Dolní Lutyně
Česká republika

GPS: 49.913N, 18.444E
KONTAKT
+420 702 294 165
info@farmabezdinek.cz
Jsme hrdým členem
SPOLUPRACUJEME
CONTACTS
Farma Bezdínek, s.r.o.
K Bezdínku 1515
735 53 Dolní Lutyně
Česká republika
+420 702 220 326
info@farmabezdinek.cz
KONTAKTY
Farma Bezdínek, s.r.o.
K Bezdínku 1515
735 53 Dolní Lutyně
Česká republika
+420 702 220 326
info@farmabezdinek.cz