Každé Vánoce chceme svým drahým dát to nejlepší. Zkuste jim proto letos věnovat to nejvzácnější, co máte – svůj čas. Překvapte je jedlými dárky, které sami připravíte. Trocha námahy za radost v jejich očích určitě stoji!
Rajčatový džem k vyzrálým sýrům
Ingredience:
- 1 kg čerstvých zralých rajčat
- 400 g cukru krystal
- šťáva z 1 limetky
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička soli
Postup:
- Nejprve si nařízněte slupku rajčat do kříže, pak rajčata ponořte do vroucí vody asi na 3 minuty, poté z nich slupku oloupejte.
- Oloupaná rajčata nakrájejte na kousky a dejte do hrnce se silným dnem, přidejte všechny ingredience a na mírném plamenu směs vařte asi hodinu. Občas promíchejte a na konci kápněte trochu džemu na studený talířek a vyzkoušejte jeho konzistenci. Džem by měl být lepkavý a hustý, ale měly by v něm být stále patrné kousky.
- Jakmile bude mít správnou hustotu, nalijte horký rajčatový džem do vyvařených a suchých sklenic, poté sklenice zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.
Naložená sušená rajčata
Jsou výborná jen tak na chuť, ale dodají šmrnc i těstovinám, pomazánkám nebo bruschettám. Takovým dárkem zaručeně překvapíte a potěšíte, co říkáte?
Ingredience:
- 2 hrnky sušených cherry rajčátek
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek bílého vinného octa
- 4 stroužky česneku
- bylinky dle chuti
- sušené chilli papričky dle chuti
- 1,5 hrnku panenského olivového oleje
Postup:
- Rajčata nejprve namočte na dvě hodiny do vody smíchané s octem.
- Poté sceďte a naložte do skleniček. Vrstvěte sušená rajčata, čerstvé či sušené bylinky (tymián, bazalku, rozmarýn…), česnek nakrájený na plátky, a pokud chcete, tak přidejte i chilli papričku.
- Pak zalijte až po okraj olejem a sklenici uzavřete.
Nakládaný balkánský sýr se sušenými rajčaty
Výborně vypadá a ještě lépe chutná. Zkombinujte chuť vynikajících sušených rajčat se slaným sýrem, olivami a kvalitním olivovým olejem, provoňte bylinkami a úžasný dárek je na světě. Jen pozor, doporučujeme připravit vždy dvojitou dávku, máme zkušenost, že půlka zmizí velmi rychle po naplnění sklenic. 🙂
Ingredience:
- 200 g balkánského sýra
- 25 sušených cherry rajčat
- 2 stroužky česneku
- 2 šalotky
- 2 chilli papričky
- 20 černých oliv s peckou
- čerstvé bylinky (rozmarýnové jehličky, tymián lístky bez nati, šalvěj, oregano…)
- láhev olivového oleje (může být i řepkový)
Postup:
- Nakrájejte sýr na zhruba centimetrové kostky a nasypte je do mísy.
- Přidejte česnek nakrájený na plátky, cibuli nakrájenou na kolečka, sušená rajčata a nakonec nadrcenou chilli papričku. Promíchejte s asi dvěma lžícemi olivového oleje a bylinkami.
- Naplňte sklenice a dolijte olivovým olejem.
- Nechte uležet alespoň tři dny, v lednici směs vydrží přibližně dva týdny!
Dobrou chuť!