[:cs]Vedle značky KLASA (vysoká jakost a bezpečnost) získala naše rajčátka značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin.
„Máme velkou radost, že stále více lidí upřednostňuje kvalitní české potraviny, podporuje lokální farmáře a zajímá se nejen o dobroty na talíři, ale také o neméně důležité příběhy v pozadí. Péči o rostliny se aktuálně věnuje na 250 zaměstnanců, zejména žen z blízkého okolí. Naše rajčátka zavlažujeme dešťovkou, opečovávají je čmeláci a tam, kde se jiní přikloní k chemii, my vypustíme do akce úplně jiný kalibr: klopušku skleníkovou, parazitickou vosičku a savečku oranžovou. Přirozené nepřátele škůdců. Také díky nim prošly naše Farma Bezdínek a „sesterská“ Farma Kameničany jako první farmy v Česku a na Slovensku kontrolním auditem pro technologii pěstování Bez zbytků pesticidů,“ uvedl Jan Fučík, vedoucí provozu Farmy Bezdínek.
Zdravou zeleninou to na farmě nekončí. Snaží se dále o to, aby i její logistika zatěžovala přírodu co nejméně. „Nově se proto chystáme zeleninu balit do košíků, které jsou vyrobené z ekologického travního papíru. Zatím jsme ve fázi testování a dolaďování,“ doplňuje Fučík.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Oficiální tisková zpráva pořadatele soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje ke stažení – ZDE.
[:]