27.12.2020
Zdravé silvestrovské jednohubky


Období mezi Vánoci a Novým rokem je časem hojnosti, a to obvykle v takové míře, že se už na Silvestra nemůžeme na řízky, majonézu a plněné cukroví ani podívat. Nebojte se, naštěstí se dá uzobávat zdravě, a přitom se rozloučit s koncem roku tak chutně, jak se sluší a patří. Vyzkoušejte výživnou pomazánku ze sušených rajčátek nebo dip na řecký způsob, jehož podávání se obejde dokonce i bez pečiva. My jsme osobně ověřili (co bychom pro vás neudělali), že k dobře vychlazenému bílému vínu chutnají skvěle!
Pomazánka ze sušených rajčat
Ingredience:
- 150 g tvarohu
- 80 g červených vařených fazolí
- 40 g sladkých sušených rajčat
- 40 g cibule
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř dle chuti
- vinný ocet dle chuti
- lístky bazalky na ozdobu
Postup:
- Fazole, rajčata, cibuli a česnek rozmixujte dohladka.
- Do připravené směsi přimíchejte tvaroh, dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte na pečivu ozdobené bazalkovými lístky.
Dip z ricotty na řecký způsob
Ingredience:
- 3 salátové okurky
- 100 g ricotty
- sůl dle chuti
- stroužek česneku
- šťáva z 1 citrónu
- čerstvý kopr
- olivový olej
Postup:
- Jednu okurku oloupejte, nastrouhejte nahrubo, osolte a nechte vypotit vodu cca 1 hodinu.
- Zbylou vodu vymačkejte a okurku dejte do mísy.
- K okurce přidejte nastrouhaný česnek, citrónovou šťávu, nasekaný kopr, ricottu, osolte a opepřete.
- Zbylé dvě okurky nakrájejte na silnější kolečka a opatrně je vydlabejte, aby vznikly malé mističky.
- Okurkové mističky naplňte dipem a před podáváním je zakápněte olivovým olejem.
Dobrou chuť!