[:cs]Nestíháte dodržovat pitný režim? Dejte si okurkový salát. Divy na sebe nenechají dlouho čekat. Okurka je totiž perfektním hydratačním doplňkem jídelníčku. „Nakopne“ váš organismus lépe než sklenice vody, a má také prokazatelné kosmetické účinky. Osvěží dech, rozzáří pleť a z nepoddajného vrabčího hnízda udělá lví hřívu. Začněme ale pěkně popořádku.
Okurka setá neboli Cucumis sativus skrývá ve své dužině hotové regenerační lázně. Díky 95% obsahu vody patří na první příčky hitparády o nejšťavnatější zeleninu. Nemůžeme se tedy divit, že byla zvolena jednou z nejlepších složek zeštihlovací diety. Rozená expertka na nadbytečná kila obsahuje ve sto gramech pouze 15 kalorií, což je zhruba 1 % potřebné denní dávky energie pro dospělého člověka. Jedná se tak o ideálního zabijáka hladu bez nadměrného zvýšení denního kalorického příjmu.
Pokud není tělo dostatečně hydratované dostavuje se pocit únavy, bolest hlavy, slabost a mnoho dalších negativních jevů. Ne nadarmo se říká, že bychom měli denně správně vypít až 3 litry vody. Při vyšší fyzické námaze se navíc nutné množství výrazně zvyšuje. Okurka je díky svému vysokému obsahu vody přímo stvořená k osvěžení. Vzhledem k obsahu minerálních solí a vitamínů může hravě konkurovat i takovým hydratačním přeborníkům jako jsou klasické minerálky. A co teprve její léčivé účinky – ty by vydaly na knihu.
Zelená krasavice z čeledi tykvovité si vede obstojně i na kosmetickém poli, obsahuje totiž skupinu látek, které doslova hýčkají pleť. Už naše babičky si přikládaly slupky nebo kolečka na obličej a okurkové masky jsou také známou tradiční lázeňskou procedurou. Exokarp (slupka) okurky je navíc nezanedbatelným zdrojem síry a křemíku. Častá konzumace okurek tak výrazně urychlí růst a pevnost vlasů.
Čeká vás důležité pracovní jednání a chcete mít svěží dech? Ne, to není začátek reklamy na žvýkačky, ale vhodná příležitost dát si okurku. Nepříjemný pocit a zápach v ústech vzniká bakteriálním rozkladem zbytků jídla. Okurka je nejen šťavnatá a plná vlákniny, ale látky v ní obsažené také stimulují produkci slin. Dopřejte si kolečko okurky cca 20 minut po obědě a svěží dech vás nemine. A co víc, pravidelnou konzumací váš chrup ochráníte před vznikem kazů.
S čím dalším si okurka poradí? Dokáže například potlačit chronické záněty, snížit riziko vzniku rakoviny, pomoci při problémech se zácpou a poslouží také jako prevence migrény.
Většina potravin, které jíme, má spíše kyselé pH. Často tak může docházet k přílišnému okyselování našeho organismu. I v tomto případě přináší okurka řešení. Její pH je totiž zásadité. Proto je vhodnou potravinou pro diabetiky (stimuluje tvorbu insulinu). Takže pokud ještě nemají okurky místo ve vašem jídelníčku, je na čase s tím něco udělat.
Dopřejme si svěží okurku i se slupkou.
Samozřejmě takovou, u které máme jistotu, že byla vypěstována s ohledem na kvalitu a neobsahuje rezidua pesticidů.
Za tým Farmy Bezdínek
Václav Psota[:]