Kontakty
KDE KOUPIT
18.03.2020
Ratatouille

Jídlo, které u nás proslavil především oblíbený animák, se narodilo v okolí francouzského města Nice. Jeho název znamená v podstatě míchaný pokrm a patří k tradičním francouzským kulinářským perlám. Pokud máte k dispozici čerstvou zeleninu, bylinky a koření, nic vám nebrání uvařit si tuto středomořskou dobrotu třeba už zítra na oběd. Příprava je jednoduchá a výsledek – naprosto geniální!

Ingredience:

  • 1 větší lilek
  • 2 středně velké cukety (žluté nebo zelené)
  • 0,5 kg cherry rajčat
  • 2 velké červené kapie
  • 1 plechovku loupaných rajčat
  • 4 prolisované stroužky česneku
  • olivový olej
  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • snítka čerstvého tymiánu
  • 2 cibule
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

  1. Nasypte lilek a cuketu do cedníku a zasypte je 2 lžícemi soli, nechte ležet asi 30 minut, aby pustily šťávu.
  2. Ve středním hrnci rozpalte olivový olej, opečte na něm nejprve lilek, pak přidejte papriky, rajčata, cibuli a nakonec 3 stroužky česneku a cuketu.
  3. Vlijte do směsi krájená rajčata z plechovky, osolte, opepřete, promíchejte a duste částečně zakryté asi půl hodiny, dokud se šťáva neodpaří.
  4. Přidejte olivový olej, zbylý jeden prolisovaný stroužek česneku, lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn. Stáhněte z ohně a podávejte horké s kuskusem nebo bílou bagetou.

Dobrou chuť!