18.03.2020
Ratatouille


Jídlo, které u nás proslavil především oblíbený animák, se narodilo v okolí francouzského města Nice. Jeho název znamená v podstatě míchaný pokrm a patří k tradičním francouzským kulinářským perlám. Pokud máte k dispozici čerstvou zeleninu, bylinky a koření, nic vám nebrání uvařit si tuto středomořskou dobrotu třeba už zítra na oběd. Příprava je jednoduchá a výsledek – naprosto geniální!
Ingredience:
- 1 větší lilek
- 2 středně velké cukety (žluté nebo zelené)
- 0,5 kg cherry rajčat
- 2 velké červené kapie
- 1 plechovku loupaných rajčat
- 4 prolisované stroužky česneku
- olivový olej
- snítka čerstvého rozmarýnu
- snítka čerstvého tymiánu
- 2 cibule
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
- Nasypte lilek a cuketu do cedníku a zasypte je 2 lžícemi soli, nechte ležet asi 30 minut, aby pustily šťávu.
- Ve středním hrnci rozpalte olivový olej, opečte na něm nejprve lilek, pak přidejte papriky, rajčata, cibuli a nakonec 3 stroužky česneku a cuketu.
- Vlijte do směsi krájená rajčata z plechovky, osolte, opepřete, promíchejte a duste částečně zakryté asi půl hodiny, dokud se šťáva neodpaří.
- Přidejte olivový olej, zbylý jeden prolisovaný stroužek česneku, lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn. Stáhněte z ohně a podávejte horké s kuskusem nebo bílou bagetou.
Dobrou chuť!