Kontakty
KDE KOUPIT
27.03.2020
Rajčatové risotto

Vynikající krémové risotto se dokáže obejít zcela bez masa. Když použijete chuťově plná a zralá rajčata (my jsme vařili z Hranáčků), pak stačí česnek, cibule, špetka muškátového oříšku, pepř a na závěr trochu parmazánu a exkluzivní oběd či večeře je za chvíli na stole. Ověřeno: Chutná velkým i malým!

Ingredience:

  • 1 l kuřecího vývaru
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje ( + pro servírování)
  • 1 středně velká cibule nakrájená najemno
  • 3 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 300 g cherry rajčat
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 šálek rýže arborio
  • sůl
  • 2 lžíce másla
  • 60 g jemně nastrouhaného parmazánu (+ pro servírování)
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Ve středně velkém hrnci přiveďte vývar k varu a na středním plamenu ho udržujte horký.
  2. Mezitím rozehřejte ve velké pánvi olej, přidejte cibuli a za častého míchání ji nechte změknout a zezlátnout. Poté ke směsi přisypte plátky česneku a nechte asi minutu opékat, opět nezapomeňte míchat. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte se směsí, nechte asi 2 minuty provařit.
  3. Nasypte do pánve rajčata a nastrouhejte muškátový oříšek, míchejte další 2 minuty, dokud rajčatům nepuknou slupky. Pak přidejte rýži, posolte a na mírném plamenu za stálého míchání vařte asi 3 minuty. Jakmile budou zrnka rýže průhledná, směs zalijte 400 ml vývaru a vařte, dokud se tekutina neabsorbuje. Pak přidejte dalších 400 ml vývaru a za častého míchání vařte, dokud není rýže uvařená a většina tekutiny absorbovaná (cca 12–15 minut).
  4. Přidejte máslo, parmazán a zbytek vývaru, vařte a míchejte asi 4 minuty, dokud není risotto krémové. Osolte dle chuti. Servírujte v miskách posypané parmazánem, čerstvě mletým pepřem a zakáplé olivovým olejem.

Dobrou chuť!