07.04.2020
Plněná rajčata na řecký způsob


Tato rajčata plněná mletým masem a rýží voní bezstarostným létem. Vyzkoušejte netradiční recept, v němž si zahrála významnou roli bezdínkovská rajčata „Střapáček“. Ta se pochopitelně sbírají teprve až když jsou krásně červená a úplně zralá, což je pro chuť této speciality naprosto zásadní.
Ingredience:
- 6 velkých rajčat
- 0,5 šálku dlouhozrnné rýže
- extra panenský olivový olej
- 0,5 velké šalotky nakrájené na kostky
- 0,5 velké šalotky nakrájené na plátky
- 4 drcené stroužky česneku
- 250 g mletého hovězího masa
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 0,75 lžičky sušeného oregana
- 0,5 lžičky nového koření
- 0,5 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 plechovka drcených rajčat
- 0,5 šálku bílého vína
- 0,25 šálku vody
- 1 šálek nasekané zelené petrželky
- 0,5 šálku nasekaných mátových lístků
Postup:
- Rýži dobře properte, vložte ji do mísy a zalijte vodou. Nechte ji namočenou asi 20 minut, dokud nebude možné zlomit zrnko v prstech. Sceďte.
- Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.
- Ve velké pánvi rozehřejte asi 0,75 dcl olivového oleje, přidejte cibuli nasekanou na kostky a česnek a krátce opečte (pozor, aby česnek nezhnědl). Vložte mleté maso, osolte, opepřete, posypte kmínem, oreganem, novým kořením a muškátovým oříškem. Vařte asi 5 minut, dokud všechno maso nezmění barvu a dřevěnou vařečkou oddělte maso od sebe, aby nevznikala velká sousta.
- Poté přidejte do pánve scezenou rýži, drcená rajčata, bílé víno, vodu a špetku soli. Přiveďte směs k varu a stáhněte výkon sporáku a nechte vařit na mírném plamenu asi 10 minut. Pak vmíchejte čerstvé bylinky, dochuťte solí.
- Mezitím si připravte rajčata – seřízněte jejich vršky, dejte je bokem (nevyhazujte!). Malým nožem a lžičkou pečlivě vyberte vnitřek rajčat a nakrájejte ho na větší kousky.
- Připravte si menší plech, vytřete ho olejem a na dno položte nakrájené vnitřky rajčat a půlku cibule nakrájenou na plátky. Vydlabaná rajčata plňte směsí masa a rýže a přikryjte je seřezanými vršky. Do rohu nádoby opatrně vlijte 0,75 ml vody a pořádně zakapejte rajčata olivovým olejem.
- Zapékací nádobu zakryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě 30–45 minut, potom odstraňte alobal a pečte dalších asi 45 minut, až se budou rajčata rozpadat a rýže bude zcela měkká. Během pečení pravidelně kontrolujte a v případě potřeby přilévejte po troškách vodu, aby se zelenina nepřipekla.
Dobrou chuť!