Kontakty
KDE KOUPIT
05.02.2020
Pan con tomate, čili konfitovaný česnek s pečenými rajčaty

Ve Španělsku pan con tomate, čili chleba s rajčetem, díky sladkým zralým rajčatům chutná opravdu výjimečně. Jedná se o opečený toust potřený pyré z pečených rajčat a česneku. Zajímavá varianta vznikne také tak, že se pečená zelenina nechá hezky v celku. Chutnali jsme tuto dobrotu na dovolené a hned ji museli vyzkoušet s našimi Hranáčky. A výsledek? Fantastický! Španělé si pan con tomate dopřávají hlavně na snídani, my jsme ale sami na sobě vypozorovali, že nezklame ani coby lehký oběd nebo chutná večeře.

Ingredience:

  • 300 g rozpůlených cherry rajčat
  • 4 paličky česneku v celku
  • 6 snítek tymiánu
  • 400 ml olivového oleje (ne extra virgin)
  • 4 plátky opečeného kváskového chleba
  • sůl

Postup:

  1. Rozehřejte si troubu (elektrickou na 140 °C, horkovzdušnou na 160 °C, plynovou na 3). Odkrojte shora vršky česnekových paliček tak, aby byly všechny stroužky odhalené, a vložte je do menší zapékací nádoby. Přidejte tymián, špetku soli a zalijte česnek olejem tak, aby byl téměř ponořený. (Kvůli příliš intenzivní chuti je lepší sáhnout po olivovém oleji, který není extra panenský.)
  2. Pečte asi 35 minut, poté přidejte do trouby plech s rozpůlenými a posolenými cherry rajčaty položenými řezem nahoru. Pečte v troubě spolu s česnekem asi 25 minut, dokud nejsou stroužky měkké a rajčata mírně nezhnědnou.
  3. Po vytažení z trouby opatrně vyjměte obracečkou česnek z plechu a vymáčkněte stroužky ze slupky přímo na opečené plátky chleba, přidejte rajčata a zakápněte olejem z pečeného česneku (ten si schovejte v chladničce pro další vaření, vydrží asi dva týdny).

Dobrou chuť!