05.02.2020
Pan con tomate, čili konfitovaný česnek s pečenými rajčaty


Ve Španělsku pan con tomate, čili chleba s rajčetem, díky sladkým zralým rajčatům chutná opravdu výjimečně. Jedná se o opečený toust potřený pyré z pečených rajčat a česneku. Zajímavá varianta vznikne také tak, že se pečená zelenina nechá hezky v celku. Chutnali jsme tuto dobrotu na dovolené a hned ji museli vyzkoušet s našimi Hranáčky. A výsledek? Fantastický! Španělé si pan con tomate dopřávají hlavně na snídani, my jsme ale sami na sobě vypozorovali, že nezklame ani coby lehký oběd nebo chutná večeře.
Ingredience:
- 300 g rozpůlených cherry rajčat
- 4 paličky česneku v celku
- 6 snítek tymiánu
- 400 ml olivového oleje (ne extra virgin)
- 4 plátky opečeného kváskového chleba
- sůl
Postup:
- Rozehřejte si troubu (elektrickou na 140 °C, horkovzdušnou na 160 °C, plynovou na 3). Odkrojte shora vršky česnekových paliček tak, aby byly všechny stroužky odhalené, a vložte je do menší zapékací nádoby. Přidejte tymián, špetku soli a zalijte česnek olejem tak, aby byl téměř ponořený. (Kvůli příliš intenzivní chuti je lepší sáhnout po olivovém oleji, který není extra panenský.)
- Pečte asi 35 minut, poté přidejte do trouby plech s rozpůlenými a posolenými cherry rajčaty položenými řezem nahoru. Pečte v troubě spolu s česnekem asi 25 minut, dokud nejsou stroužky měkké a rajčata mírně nezhnědnou.
- Po vytažení z trouby opatrně vyjměte obracečkou česnek z plechu a vymáčkněte stroužky ze slupky přímo na opečené plátky chleba, přidejte rajčata a zakápněte olejem z pečeného česneku (ten si schovejte v chladničce pro další vaření, vydrží asi dva týdny).
Dobrou chuť!