[:cs]Ostrava hostila ve čtvrtek, 17. září 2020 předávání cen Regionální potravina, přebralo si je osm vítězných producentů z Moravskoslezského kraje. V kategorii Ovoce a zelenina získal Regionální potravinu náš červený Hranáček a velkým překvapením bylo také speciální ocenění – Cena spotřebitelů.
Letos se do soutěže přihlásilo 27 producentů a farmářů z Moravskoslezského kraje s celkem 97 produkty. Slavnostní předávání cen se odehrávalo v nově otevřené pobočce Národního zemědělského muzea v Dolních Vítkovicích. Otevření se osobně zúčastnil ministr zemědělství Miroslav Toman, který zároveň poblahopřál i oceněným producentům potravin.
„Každý dobrý Čech, Moravan či Slezan jí české, moravské a slezské potraviny. V tom musíme být dostatečně potravinoví nacionalisti a prosím vás všechny, abyste konzumovali domácí české, moravské a slezské výrobky. To je největší pomoc pro naše zemědělství,“ zaznělo z úst ministra zemědělství České republiky Miroslava Tomana.
Regionální potravina patří mezi projekty Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Do soutěže se můžou zapojit jen malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin.
Více – www.regionalnipotravina.cz/ostrava-hostila-predavani-cen-regionalni-potravina/[:]