Kontakty
Exkurze
21.07.2019
Vracíme včely do přírody. Bez nich by ze světa zmizely tři čtvrtiny potravin.

Albert Einstein kdysi prohlásil, že až vymřou včely, lidstvo je přežije jen o čtyři roky. Nebyl bohužel daleko od pravdy. Značné  množství plodin, které naši zemědělci pěstují, totiž závisí na včelím opylení. Kdyby se rostlinám nedostalo, přišli bychom až o tři čtvrtiny běžných potravin. A to nejen těch čerstvých (ovoce a zelenina). Z našeho jídelníčku by postupně vymizely také marmelády, pyré, džusy, ochucené jogurty a pečivo, zmrzliny apod. I přesto člověk svým působením dopustil, aby byla celá řada včelích druhů v Evropě na pokraji vyhynutí.

 

Náš tip! Mimo výborná rajčata a křupavé okurky můžete z naší produkce ochutnat také bezdínkovský med. Informace o prodejně ze dvora ZDE

 

Včela jako životně důležitý hmyz

Na tuto skutečnost pohotově zareagoval americký supermarket Whole Food a dočasně odstranil z regálů jednoho ze svých obchodů v New Yorku potraviny přímo závislé na „včelí práci“. Z nabídky tak náhle zmizelo více než 50 % položek.

Plná nabídka obchodu včetně potravin vypěstovaných díky včelímu opylení. (Zdroj)

Plná nabídky mléčných výrobků. (Zdroj)

Nabídka obchodu poté co byly odstraněny potraviny vypěstované díky včelímu opylení. (Zdroj)

Nabídka mléčných výrobků poté co byly odstraněny ty, které obsahovaly ovocnou složku získanou díky včelímu opylení. (Zdroj)

S Einsteinovou prognózou to sice nebude až tak horké – bez včel to pravděpodobně zvládneme. Náš jídelníček ale bude o dost chudší. Chybět nám budou nejen důležité potraviny, ale především nezbytné vitamíny, vláknina a další zdraví prospěšné látky. O chuťovém požitkářství a radosti z dobrého jídla ani nemluvě. Zkrátka náš život by bez těchto úžasných tvorů byl mnohem méně rozmanitý a veselý.

Včelí rodina drží při sobě

Včelí dělnice ukládají sladký nektar z květů do plástů a přetváří ho na energetickou pochoutku – med.

V krajině najdeme i další významné opylovače. Patří k nim čmeláci, samotářské včely, některé druhy dvoukřídlého hmyzu a další. Jednou z předností včel je však jejich sociální život v početném společenstvu. Představte si, že v jednom úlu najdete v době vrcholného rozvoje až 50 000 včel. Ne všechny sice aktivně hledají nektar a pyl, přesto ale z každého úlu vylétne denně mnoho tisíc sběraček, které jsou hnány touhou donést svým sestrám v úlu energii v podobě sladkého nektaru. Mnohé z nich absolvují několik desítek letů. Množství květů, které je schopno jedno včelstvo za den opylit, proto počítáme i na stovky tisíc.

 

Zajímavost! V roce 2005 byla celosvětová hodnota roční opylovací práce včel odhadnuta na 153 miliard EUR.

 

Včela přítel člověka
Včela provází člověka po staletí. Ještě před objevem parafinu byl včelí vosk velmi ceněnou surovinou pro výrobu svíček – a řadu příznivců si díky svému přírodnímu původu udržel dodnes. Kromě svíček se používá také při výrobě kosmetiky. Včelí tmel neboli propolis pak využijete při léčbě celé řady neduhů. Jedná se převážně o pryskyřici, kterou včely sbírají na pupenech stromů. V lékařství a léčitelství se můžeme setkat také s včelím jedem, mateří kašičkou, pylem, ale třeba i s poněkud netradiční konzumací trubčích larev. Využívání včel v léčení se věnuje celý obor – apiterapie.

 

Včely versus pesticidy

Díky tomu, že je včelaření v České republice tradiční a oblíbené hobby, je množství včelích úlů v naší krajině dostatečné. Existují dokonce takzvaně “převčelené” lokality. Zdálo by se tedy, že je vše v pořádku. Ale není tomu tak. Včely se u nás potýkají s mnoha problémy, které oslabují jejich imunitu a mají přímý vliv na výnos medu. Často se proto nedočkají jara.

Jedním z důvodu včelích potíží je naše intenzivní zemědělství. Na velkých monokulturních lánech obilí totiž včelstva nenachází žádnou pastvu – a hladoví. Dalším problémem je používání chemických pesticidů. Látek, které na pěstovaných plodinách potlačují výskyt škůdců a chorob. Kromě škodlivých organismů mají ale často fatální vliv na ty prospěšné – včetně včel.

V souvislosti s pesticidy byla na včelách popsána široká škála negativních dopadů. Od přímého úhynu (jedinců i celých včelstev) přes sníženou schopnost orientace až po zkrácenou délku života, nižší vitalitu nebo oslabenou imunitu.

 

Včelí království na Moravě

Včely, které Farma Bezdínek vlastní, nelétají v našem skleníku ani v jeho blízkosti, ale na úpatí pahorkatiny Chřiby. Tam pomáhají opylit plodiny zemědělcům v blízkosti úlů nebo si svou pastvu hledají v nedalekých smíšených lesech.

Jsme si vědomi toho, že na prodeji medu nezbohatneme. A ani nám o to nejde. Přesto vnímáme jako důležitou společenskou povinnost udržení důležitého opylovače v krajině. Díky včelám můžeme napomoci stabilitě českého zemědělství i přírodního ekosystému – a naše zákazníky potěšit poctivým medem.

 

Včely Farmy Bezdínek

Příroda je jen jedna. A nám je při pěstování neocenitelným partnerem. Máme proto na srdci nejen krátkodobé cíle, ale především ty dlouhodobé. Takové, které zdravou krajinu a poctivou českou zeleninu zachovají dalším generacím.

Jen na plané řeči nás neužije, proto raději necháváme mluvit činy. Zelenina z Farmy Bezdínek je zcela bez pesticidů. A to i přesto, že se jedná o výrazně dražší a složitější způsob pěstování. Mimo to vnímáme jako svou povinnost alespoň částečnou nápravu škod, které způsobuje intenzivní zemědělství. Včely vyhubené pesticidy proto do krajiny zase postupně vracíme.

Za R&D tým Farmy Bezdínek

Václav Psota