04.11.2019
Jak se vařilo na Bezdínku – 4. díl


Po této dobrotě se na akci Poznej svého farmáře jen zaprášilo. Křupavé kukuřičné hranolky s voňavou omáčkou z našich sladkých rajčátek chutnaly malým i velkým. Také tento recept pro vás sestavil a vypiloval k dokonalosti šéfkuchař Pavel Šnajdr.
Kukuřičné hranolky s rajčatovou omáčkou
Kukuřičné hranolky
Ingredience:
- 180 g kukuřičné mouky
- 100 g sýru čedar
- 500 ml mléka
- 100 g parmezánu
- olej na opečení hranolků
- sůl
Postup:
- Mléko přiveďte k varu, osolte, přidejte nastrouhané sýry a vsypte mouku, kterou míchejte do zhoustnutí. Když je mouka provařená, nalejte vzniklou kaši do pekáče, rozetřete ji na výšku asi 1,5 cm a nechte vychladnout v lednici.
- Z vychladlého těsta nakrájejte hranolky.
- Na pánvi s malým množstvím oleje opékejte hranolky dozlatova, osušte od oleje, osolte, opepřete a podávejte s rajčatovou omáčkou.
Rajčatová omáčka
Ingredience:
- 1 kg zralých rajčátek Medunka
- 50 ml olivového oleje
- 2 menší cibule
- 2 mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 stroužku česneku
- 10 g cukru krupice (nebo více, dle zralosti rajčat)
- bobkový list
- tymián
- olej
Postup:
- V rozehřátém oleji poduste zeleninu nakrájenou nadrobno, přidejte bobkový list, tymián, sůl a pepř.
- Vsypte překrájená rajčata, přilejte vodu, dochuťte cukrem a pomalu redukujte do husté omáčky. Přidejte prolisovaný česnek a průběžně míchejte, ať se omáčka nepřipálí.
- Na závěr omáčku rozmixujte, dochuťte solí a pepřem.
Dobrou chuť!
Úvodní foto: TESCOMA