Kontakty
KDE KOUPIT
02.10.2019
Jak se vařilo na Bezdínku – 1. díl

Píšete si o recepty na dobroty, které jsme pro vás v den akce Poznej svého farmáře vařili. V rámci našeho gurmánského seriálu vám tedy každý týden poodhalíme jedno voňavé tajemství z bezdínkovské kuchyně. Začneme tím, co bylo The Bezd of:

Krémová polévka z cherry rajčat s bazalkovým pestem, olivovým olejem a smetanou

Ingredience:

  • 2 středně velké cibule nakrájené najemno
  • 2 lžíce oleje na smažení (nejlépe olivový olej Sansa) nebo másla Ghí
  • 2 lžíce třtinového cukru (dle sladkosti rajčat)
  • 1 lžíce vinného červeného balzamikového octa
  • 2 dcl červeného vína (suché/polosuché)
  • 750g čerstvě utržených cherry rajčátek
  • 5 stroužků česneku
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 litr drůbežího nebo zeleninového vývaru, případně vody
  • bazalka nebo bazalkové pesto na ozdobu
  • smetana na ozdobu
  • olivový olej na ozdobu

Postup:

  1. Na oleji či másle restujte cibuli, dokud nezesklovatí. Nasypte cukr a nechte zkaramelizovat. Poté zalijte octem, zredukujte a přilijte červené víno (pokud možno kvalitní suché či polosuché, zkrátka takové, jaké chcete během vaření degustovat).
  2. Restujte tak dlouho, dokud se neztratí asi polovina tekutiny. Pak přidejte rajčátka, česnekové stroužky vcelku, osolte, opepřete a nechte spojit rajčata se základem.
  3. Po asi pěti minutách přilijte vývar nebo vodu a povařte rajčata doměkka, aby se dala hladce rozmixovat – to bude trvat dle druhu rajčat 10–20 minut.
  4. Polévku podávejte ozdobenou lístky bazalky či bazalkovým pestem, lžičkou smetany a pár kapkami olivového oleje.

Dobrou chuť!