02.10.2019
Jak se vařilo na Bezdínku – 1. díl


Píšete si o recepty na dobroty, které jsme pro vás v den akce Poznej svého farmáře vařili. V rámci našeho gurmánského seriálu vám tedy každý týden poodhalíme jedno voňavé tajemství z bezdínkovské kuchyně. Začneme tím, co bylo The Bezd of:
Krémová polévka z cherry rajčat s bazalkovým pestem, olivovým olejem a smetanou
Ingredience:
- 2 středně velké cibule nakrájené najemno
- 2 lžíce oleje na smažení (nejlépe olivový olej Sansa) nebo másla Ghí
- 2 lžíce třtinového cukru (dle sladkosti rajčat)
- 1 lžíce vinného červeného balzamikového octa
- 2 dcl červeného vína (suché/polosuché)
- 750g čerstvě utržených cherry rajčátek
- 5 stroužků česneku
- sůl a pepř dle chuti
- 1 litr drůbežího nebo zeleninového vývaru, případně vody
- bazalka nebo bazalkové pesto na ozdobu
- smetana na ozdobu
- olivový olej na ozdobu
Postup:
- Na oleji či másle restujte cibuli, dokud nezesklovatí. Nasypte cukr a nechte zkaramelizovat. Poté zalijte octem, zredukujte a přilijte červené víno (pokud možno kvalitní suché či polosuché, zkrátka takové, jaké chcete během vaření degustovat).
- Restujte tak dlouho, dokud se neztratí asi polovina tekutiny. Pak přidejte rajčátka, česnekové stroužky vcelku, osolte, opepřete a nechte spojit rajčata se základem.
- Po asi pěti minutách přilijte vývar nebo vodu a povařte rajčata doměkka, aby se dala hladce rozmixovat – to bude trvat dle druhu rajčat 10–20 minut.
- Polévku podávejte ozdobenou lístky bazalky či bazalkovým pestem, lžičkou smetany a pár kapkami olivového oleje.
Dobrou chuť!