[:cs]Svět okolo nás je barevný. Zelená uklidňuje, červená je dráždivá, černá je noc a oranžové je slunce, když zapadá. Duha plná barev je fenomén, který nás odpradávna fascinuje a pojí se s ním řada legend. Stejně obdivujeme barevná motýlí křídla, peří exotického ptactva nebo pestře rozkvetlou louku. Zkrátka barvy hraji důležitou roli v našem životě, a to jak estetickou, tak v případě potravin, také zdravotní.
Řada barviv obsažených v zelenině patří mezi takzvané fytonutrienty. Látky, které chrání pletiva rostlin před působením patogenů (bakterie, houby…). A stejnou péči zajistí také lidskému tělu. Jedna z pouček o stravování praví, že by naše jídlo mělo být pestré jako samotná duha. A má recht! Díky spektru barev, kterým česká zelenina hýří, to navíc bude hračka.
Každá barva symbolizuje jiné pro lidský organismus nezbytné látky a vitamíny. Pro zjednodušení je můžeme rozdělit do pěti skupin. Na červenou, purpurovou (modrou), oranžovou, zelenou a bílou. Mezi červeně zbarvenou zeleninu patří rajčata, papriky, řepa, červené zelí a ředkvičky. Tato skupina je bohatá na antioxidanty – zejména lykopen. Červená barva také často značí, že zelenina obsahuje důležité vitamíny C a A. V červené řepě je navíc obsažené barvivo betanin, které funguje jako antioxidant a zároveň má protizánětlivé a čistící vlastnosti. |
Do purpurové skupiny patří lilek, kedlubna nebo červená cibule. Zbarvení mají na svědomí látky, které se souhrnně nazývají antokyany. Ty působí preventivně proti infekci močových cest. Mimo to potlačují růst bakterií, mají protisklerotické účinky, zlepšují fungování očí i mozku a předcházejí celé řadě neurodegenerativních poruch. Protože dokáží zpevnit strukturu křehkých žilních a kapilárních stěn, osvědčily se také při léčbě křečových žil. |
Ne nadarmo se říká staré dobré přísloví: „Kdo mrkvičku chroupá, ten pak dobře kouká“. Právě mrkev, dýně a paprika jsou asi nejčastější zástupci u nás pěstované zeleniny, která je nositelkou oranžové barvy. Zbarvení jim propůjčují tzv. karotenoidy. Nejznámějším z nich je beta-karoten, díky kterému vzniká v našem těle nezbytně potřebný vitamín A. Ten, kdo si bude pravidelně dopřávat oranžovou stravu, se může těšit nejen na zdravý zrak, ale i zregenerovanou tkáň a posílení kostí a zubů. Je také známo, že potraviny bohaté na beta-karoten snižují riziko vzniku rakoviny a srdečních onemocnění. |
Zelená má u nás silnou základnu. Najdeme ji především u listové zeleniny, brokolice, špenátu, kapusty, okurek nebo hrášku. V této zelenině je hojně obsažený karotenoid lutein, který má pozitivní vliv na náš zrak. Některé studie dokonce prokázaly, že působí proti vzniku degenerativních očních vad. Listová zelenina je také výborným zdrojem kyseliny listové (vitamín B9), která hraje důležitou roli v těhotenství. Napomáhá zdravému vývoji plodu a předchází degenerativním vadám. Zvýšit příjem kyseliny listové se doporučuje obzvláště při kojení. |
Bílá barva je typická pro širokou skupinu zeleniny. Najdeme v ní česnek, cibuli, květák, patison, kedlubnu, ředkev nebo chřest. Cibule a česnek obsahují látku zvanou alicin, která má na svědomí jejich typicky štiplavé aroma. Zároveň ale působí také proti ukládaní tuků v cévních stěnách, má protizánětlivé účinky a uplatňuje se jako přírodní antibiotikum. Bíle zbarvená zelenina je výborným zdrojem draslíku, který významně ovlivňuje činnost svalů (zejména srdce) a podílí se také na využití sacharidů a syntéze proteinů. Květák a ředkev jsou pro změnu zdrojem glukosiolátků – látky, která snižuje riziko vzniku rakoviny. |
Jednotlivé druhy zeleniny mají mnohem více zdravotních benefitů, než bylo pospáno výše. Nicméně už z jejich stručného výčtu je jasné, že bychom měli jíst rozmanitě, a tím zajistit pro naše tělo vyvážený přísun důležitých živin. Když si k tomu vezmeme na pomoc barevnou zeleninu, rozhodně nic nepokazíme. Pokud bude příloha našeho oběda stejně pestrá jako rozkvetlá louka, potěšíme tím smysly a prospějeme svému zdraví mnohem více, než když si dáme jednotvárnou hromádku hranolek nebo rýže. |
Za tým Farmy Bezdínek
Václav Psota[:]